Autor |
Wiadomość |
Retosik
Stary Headcrab
|
Hmmm. Gdyby to jeszcze miało sens. Źródło tych bzdur?
Chodzi ci o to że obraz renderowany w 3840x2400 jest skalowany do 1920x1200 a potem musi być skalowany do 2880x1800? To nie ma żadnego sensu, to jest utrata i jakości, i mocy obliczeniowej. Zaraz mi wciśniesz że nie rozumiem genialnej technologii apple'a.
Nie wspominając o tym, że pominąłeś połowę argumentów w tym artykule. |
|
|
   |
 |
ClassicGOD
Gonarch

|
Retosik napisał: |
Hmmm. Gdyby to jeszcze miało sens. Źródło tych bzdur?
Chodzi ci o to że obraz renderowany w 3840x2400 jest skalowany do 1920x1200 a potem musi być skalowany do 2880x1800? To nie ma żadnego sensu, to jest utrata i jakości, i mocy obliczeniowej. Zaraz mi wciśniesz że nie rozumiem genialnej technologii apple'a.
Nie wspominając o tym, że pominąłeś połowę argumentów w tym artykule. |
Retosik nie kompromituj sie bo naprawde nie wiem jak ktos moze nie pojac tak prostego konceptu. Obraz renderowany jest w 3840x2400 a nastepnie skalowany do 2880x1800 co daje efekt ze elementy na ekranie maja rozmiar jakby ekran mial rozdzielczość 1920x1200. Takie to jest trudne do pojecia? Zrodlo bzdur? Idz do dowolnego iSpotu gdzie maja nowego MBP na wystawie ustaw rozdzialke na 'symulowane 1920x1200' a nastepnie zrob screena (CMD+SHIF+3) i zobacz jaka ma on rozdzielczosc. Tu nie ma bzdur, tu sa fakty ale twoj zaslepiony hejtem umysl nie jest najwidoczniej w stanie tego pojac. Wiec tak, nie rozumiesz nie tyle genialnej technologii Appla ale technologii w ogole.
Moim celem nigdy nie bylo odwolanie sie do kazdego argumentu w artykule. Jezeli chcesz sprawdzic ich poprawnosc masz do tego google ja nie bede ci tepoty z glowy wybijal. Chcesz wierzyc w bzdury przedstawiane przez hejterow to sobie wierz ale nie licz na to ze daje ci to prawo do zadania od drugiej osoby zeby to ona braki w twojej wiedzy latala. |
_________________ If you hold a UNIX Shell up to your ear can you hear the C ? |
|
  |
 |
paint
Stary Headcrab
|
|
  |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

Steam ID: - Sorcerer -
|
|
    |
 |
marcinoz97
Stary Headcrab

Steam ID: Meowchin
|
|
  |
 |
Maxoss
Stary Headcrab
|
@up
pięknie to wygląda :] |
|
|
  |
 |
paint
Stary Headcrab
|
Mam pytanie odnośnie nocnego nieba, przedstawianego na filmie. Gdzie można takie zobaczyć? Czy wy widzieliście kiedyś drogę mleczną leżąc sobie nocą pod otwartym niebem? Bo ja, cholera, nigdy. Ale fakt, time lapse jest malowniczy. Druga strona medalu to slow motion.  |
|
|
  |
 |
Zyper
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 2

|
Długi czas naświetlania? Czy coś?
No są takie techniki, ale mnie się to średnio podoba. Tak jak mi się nie podobają photoshopowane zdjęcia  |
|
|
  |
 |
ClassicGOD
Gonarch

|
paint napisał: |
Mam pytanie odnośnie nocnego nieba, przedstawianego na filmie. Gdzie można takie zobaczyć? Czy wy widzieliście kiedyś drogę mleczną leżąc sobie nocą pod otwartym niebem? Bo ja, cholera, nigdy. Ale fakt, time lapse jest malowniczy. Druga strona medalu to slow motion.  |
Z naszego polozenia geograficznego centrum (najjasniejsza czesc) Drogi Mlecznej jest bardzo nisko, praktycznie na horyzoncie. Dodatkowo przez sztuczne oswietlenie praktycznie niemozliwe jest zobaczenie jej w miescie - w tym celu musisz wybrac sie w miejsce bez takowego i pozwolic oczom dostosowac sie do braku swiatla. |
_________________ If you hold a UNIX Shell up to your ear can you hear the C ? |
|
  |
 |
Joz
Kopfkrabbe

Steam ID: sc.com/id/joz
|
ClassicGOD napisał: |
Z naszego polozenia geograficznego centrum (najjasniejsza czesc) Drogi Mlecznej jest bardzo nisko, praktycznie na horyzoncie. Dodatkowo przez sztuczne oswietlenie praktycznie niemozliwe jest zobaczenie jej w miescie - w tym celu musisz wybrac sie w miejsce bez takowego i pozwolic oczom dostosowac sie do braku swiatla. |
Polecam Bieszczady jako miejsce praktycznie bez sztucznego oświetlenia miasta. Parę lat temu pięknie było widać niebo. |
|
|
  |
 |
marcinoz97
Stary Headcrab

|
W Polsce nie da się zobaczyć Drogi Mlecznej w takiej postaci jak na filmie. Tego typu widoki są np. w Argentynie  |
|
|
  |
 |
ClassicGOD
Gonarch

|
marcinoz97 napisał: |
W Polsce nie da się zobaczyć Drogi Mlecznej w takiej postaci jak na filmie. Tego typu widoki są np. w Argentynie  |
Co to znaczy w takiej postaci? Droga mleczna nie zmienia postaci Owszem nie widac od nas najjasnieszej czesci ale jednak da sie ja w takiej wlasnie postaci zobaczyc - polecam wyszukiwanie obrazkow google z fraza: droga mleczna bieszczady |
|
  |
 |
marcinoz97
Stary Headcrab

|
Chodzi mi o to, że w Argentynie widać Drogę Mleczną z całkowicie innej, "gęstszej", i ogólnie IMO ładniejszej strony. |
|
|
  |
 |
paint
Stary Headcrab
|
marcinoz97, mieszkasz w Argentynie, że się tak chwalisz?
Wczoraj na jutubowym kanale NASA pojawił się ciekawy wywiad, w którym uczestniczka obecnie trwającej misji na ISS odpowiada na pytania dzieci z jakiejś amerykańskiej podstawówki.
http://www.youtube.com/watch?v=7qwqyU4pg_E&feature=g-u-u |
|
|
  |
 |
Bombel
Stary Headcrab

Steam ID: bombelo
|
|
  |
 |
Spaqin
Headcrab wyjadacz

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
|
A mi się tak niezbyt podoba, filmik nie prezentuje większego sensu, a same ujęcia nie zachwycają. |
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally
|
|
|
   |
 |
marcinoz97
Stary Headcrab

|
marcinoz97, mieszkasz w Argentynie, że się tak chwalisz?  |
Nie, oczywiście że nie Po prostu zdjęć tamtejszego nie nieba jest w internecie chyba najwięcej, no i moim zdaniem jest ono najładniejsze. |
|
|
  |
 |
ClassicGOD
Gonarch

|
Pare lat temu wspoinalem o animacji komputerowej przedstawiajacej jak dziala komorka (biala krwinka w tym wypadku). Jako ze sobie o niej przypomnialem to wrzucam. Fascynujaca rzecz - polecam
The Inner Life of a Cell |
|
  |
 |
paint
Stary Headcrab
|
Jedna mikroskopijna komórka i taka złożona organizacja...  |
|
|
  |
 |
marcinoz97