Autor |
Wiadomość |
Joz
Kopfkrabbe

Steam ID: sc.com/id/joz
|
Po prawie 5h pod rząd w The Sims 4 dochodzę do wniosku, że nie jest tak źle jak wszystkie media mówią. Nie jest też dobrze, ale nie jest to tragedia pokroju SimCity z 2013.
Ta gra to jeden wielki kompromis. Brak tutaj dwóch najważniejszych funkcji które najbardziej odróżniały TS3 od poprzedniczki - otwarty świat i kreator stylów. Obie te rzeczy zostały wyrzucone z powodu [cenzura] optymalizacji, najgorszego grzechu TS3. Czwórka chodzi płynnie, nawet na moim wiekowym laptopie ze średnimi ustawieniami. Pamiętacie dziesięciominutowe czasy ładowania z TS3, a nawet TS2 na to czasem cierpiał - maksymalny czas ładowania tutaj to 15 sekund, nawet z uruchomieniem. Niestety, tych ładowań jest tutaj znacznie więcej - nawet przy banalnym przechodzeniu do sąsiada.
Ale kompromisów jest więcej. Kosztem otwartego świata, otoczenia są malutkimi, kilkuparcelowymi osiedlikami z mnóstwem ekranów ładowań - ale za to jest teraz więcej rzeczy do roboty na tych małych przestrzeniach. Multitasking Simów to coś bardzo dużego, aż byłem w szoku gdy mój Sim nie przerwał czytania książki aby udać się do toalety, ale kontynuował czynność tam jak każdy normalny człowiek. Wyszukiwanie ścieżek też jest o wiele lepsze, a randomowe blokowanie i zapominanie czynności - praktycznie wyeliminowane.
Fani Kreatora Stylów, którzy tacy jak ja spędzali po kilkanaście godzin na urządzanie pokojów i domów do perfekcji, dostali w zamian ulepszony Kreator Simów, który nawet działa, chociaż tęsknię za suwakami (a także, 14 lat serii i wciąż wszyscy mają taki sam wzrost, get your shit together EA), oraz bardziej intuicyjny tryb budowania. Pokoje działają jak obiekty i nawet to się sprawdza. Na pewno przyspiesza to proces budowania; jest także sporo zapisanych stylów różnych pomieszczeń - właśnie zauważyłem że więcej czasu jak nigdy spędziłem na właściwym graniu a nie urządzaniu.
Grzechy tej gry są te same co od początku - podstawka jest goła, za chwilę wyjdzie pierwszy dodatek a następne będą się ukazywać co pół roku. W chwili obecnej nie opłaca się kupować tej gry - o wiele lepszym pomysłem jest poczekać ze 2-3 lata i kupić w takiej samej cenie (nawet z uwzględnieniem inflacji), ale ze wszystkimi dotychczasowymi dodatkami. A i scena moderska się rozwinęła.
Ogólna ocena to "it's slightly better than I expected". Ale czyżbym dawał EA taryfę ulgową, bo spodziewałem się totalnego gówna na miarę SimCity? Chyba mam za miękkie serce. |
|
|
  |
 |
stary_hipis
Świeży Headcrab
|
|
  |
 |
Ciumko
Młody Headcrab
Xfire: Ciumko
|
Odkurzylem San Andreas i po raz pierwszy je przeszedlem od a do z. Dziwie sie ze zrobilem to dopiero teraz. : P Teraz pora na Vice City  |
_________________ [=C=] |
|
    |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

Steam ID: - Sorcerer -
|
Cytat: |
Fani Kreatora Stylów, którzy tacy jak ja spędzali po kilkanaście godzin na urządzanie pokojów i domów do perfekcji, |
Pozazdrościć ilości wolnego czasu...
Ostatnio gram w Mass Effect wszystkie trzy po kolei i ciągle jestem gdzieś w 1/3 pierwszej części bo nie mam kiedy usiąść żeby się pobawić... |
 |
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3
Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
|
W tego mass effect grasz od początku headcraba. |
|
|
   |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
Bo lubię do niego wracać. Już z kilka razy przeszedłem całość. Za każdym razem odkrywam coś nowego, a wypowiedzi towarzyszy są inne. Do tego zabijanie miażdżymordy pieszo zaczęło mnie bawić.  |
 |
Knight
Stary Headcrab

Steam ID: Knight5002
|
Sorcerer napisał: |
Ostatnio gram w Mass Effect wszystkie trzy po kolei i ciągle jestem gdzieś w 1/3 pierwszej części bo nie mam kiedy usiąść żeby się pobawić... |
W sumie, od ostatniego miesiąca, robię to samo. Muszę przyznać, że DLC Cytadela jest wesoła xD. |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
O tak. Ten dodatek pokazuje jak wyglądała by cala gry gdyby wydawca nie upadł na głowę. :/
Mam aktualnie dokupione wszystkie dodatki, więc grania jest naprawdę dużo. W końcu się przemogłem i dokupiłem Omegę mimo, że jest droga... |
 |
Knight
Stary Headcrab

Steam ID: Knight5002
|
No to po miesiącu zabawy właśnie ukończyłem trylogię Mass Effecta z Perfekcyjnym zakończeniem (Shepar żyje ;p) xD. Może wkrótce od nowa zacznę, ale narazie czas w końcu się zabrać za Alien: Isolation.
Edit: 22-10-2014
Miałem przejść Aliena, ale jakoś wyszło, że Dreamfall: Chapters się pojawił dziś i po przejściu muszę przyznać, że jak na pierwszy rozdział (trwający 4h jak się na szybkiego przechodzi :< ), gra była warta swojej ceny (57 zł na kinguin.pl). Gra jest lepsza od Dreamfall: The Longest Journey, ale do The Longest Journey jeszcze trochę brakuje. |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
Gram sobie w Skyrim i muszę stwierdzić, że jak na grę za 4 Euro, to jest całkiem spoko. Już spędziłem w tym miłym miejscu ponad 50 godzin i się nie nudzę.  |
 |
Sion
Headcrab wyjadacz
Steam ID: Sion[PL]
|
W końcu się znudzisz, tej gry jest po prostu za dużo...  |
|
|
  |
 |
django
Stary Headcrab

Xfire: django1wz
|
Ja bym zagrał znowu w Planescape Torment ale mi się nie chce. Zresztą nawet czasu brak.
Piracka wersja miała bugi uniemożliwiające ukończenie. Może wersja z GoGu będzie lepsza... I chciałbym już znać tyle słów po angielsku, żeby grać w to komfortowo. |
_________________ http://make-everything-ok.com/ |
|
   |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
Za 10 zł nabędziesz legalną polską wersję, a dubbing jest zupełnie spoko. Zresztą w tej grze to dubbing składa się z pojedynczych zdań.
Sion napisał: |
W końcu się znudzisz, tej gry jest po prostu za dużo...  |
Niekoniecznie się znudzę, bo lubię chodzić po pięknych miejscach i odkrywać różne zamki, jaskinie i tak dalej. Wędruję sobie, rozmawiam z ludźmi, wykonuję misje poboczne i od czasu do czasu wracam do głównych.
Ostatnio byłem nad morzem no i krajobraz normalnie powala na łopatki. Nie dziwię się, że ta gra wygrała z EA. |
 |
majan_pl
Stary Headcrab

Steam ID: majan_pl
|
|
   |
 |
django
Stary Headcrab

Xfire: django1wz
|
|
   |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
Nadal w Skyrim. To już 561 godzin i nadal nie jestem jakiś znudzony.  |
 |
Magpie
Gonarch
|
A ja gram w Rayman Origins i Rayman Legends - świetne gierki, bardzo mi się spodobały. :] No i jeszcze Monochroma, ma ciekawy klimat który bardzo mi przypadł do gustu, ale czeka na lepsze czasy. |
|
|
  |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
Swoją drogą ciekawe jest podejście Bethesdy, która nie tylko pozwala graczom na dowolne modyfikacje swoich gier ale nawet w menu znajdziemy opcję dodawania ekstra plików.
Właśnie skorzystałem z owej możliwości i postawiłem piec w kuźni, w której normalnie go nie było.  |
 |
Magpie
Gonarch
|
Narobiłeś mi ochoty na tego Skyrima. Jak tylko będzie więcej czasu to się za to wezmę, ciekawi mnie tylko czy dam radę przegrać ponad 500 h.  |
|
|
  |
 |
Sion
Headcrab wyjadacz
Steam ID: Sion[PL]
|
Sorcerer napisał: |
Nadal w Skyrim. To już 561 godzin i nadal nie jestem jakiś znudzony.  |
Czyli jednak byłem w błędzie...
Ile mniej więcej już udało Ci się zrobić? I na podstawce czy też z DLC'kami? |