Witam, obejrzałem sobie gameplay z portal 2. Mam takie pytanie, bo skoro inwazja na ziemie przez Combinat rozpoczęła się ok. w 2010 a bohaterka Portala została uwolniona w ok. 2015 to to nie znaczy ze jak to się mówi, spadła z deszczu pod rynnę? W sensie ze combinat ja zabił albo coś w jego stylu? (informacje na temat czasu brałem z tej strony http://hlstory.hl2-pl.info/timeline.htm sorry jeżeli powinienem się z tym udać do tematów do portala)
marcinoz97 Stary Headcrab
Steam ID: Meowchin
Nie jest to chyba nigdzie wyjaśnione. Zdaje się, że ani losy między zakończeniem pierwszego Portala a początkiem drugiego, ani po zakończeniu drugiego nie są znane. Biorąc pod uwagę, że wątek ze statkiem Borealis pojawia się zarówno w Half-Life, jak i Portalu, to możliwe, że Valve planowało kiedyś te serie połączyć. Ale to było kiedyś. Teraz nie ma na to co liczyć.
Pieróg Stary Headcrab Ostrzeżenia: 2
Steam ID: rozpierog
Te serie dzieją się w obrębie jednego uniwersum, zarówno w HL jest wspominane Apature, jak i w Portalu jest wspomniane Black Mesa.
Ale nic poza tym wspominaniem się nie dzieje. Nie ma żadnego przeplatania się fabuły ani nic.
Ale nic poza tym wspominaniem się nie dzieje. Nie ma żadnego przeplatania się fabuły ani nic.
I w Portalu 2 jest Borealis (jako easter egg). Wspominanie jest dosyć ważne, bo jednak Portale dzieją się w zamkniętych kompleksach w nieokreślonym tak naprawdę czasie (żeby gameplay miał sens), więc tak naprawdę nic innego by nie miało sensu.
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally
A co, jeśli Half Life dzieje się w uniwersum, w którym świat Portala jest fikcyjny (tak jak np. LOST), a Portal jest w uniwersum, gdzie Half Life jest grą?
Skąd w ogóle wiemy, że Chell opuściła Aperture około 2015? Tak na prawdę nigdzie chyba nie było wyjaśnione jak długo trwała w tym śnie na początku P2.
DantePL Młody Headcrab
Steam ID: }Dante{
A przeszedłeś w ogóle Portal 1?
Końcówka i zakończenie (to nowsze, z kilkoma dodatkowymi sekundami), komiks Lab Rat od Valve no i wydarzenia z Portal 2 ładnie komponują sie w całość aczkolwiek nigdzie nie pada słowo Kombinat o ile mnie pamięć nie myli.
Spoiler:
Zenon57689 napisał:
[...] skoro inwazja na ziemie przez Combinat rozpoczęła się ok. w 2010 a bohaterka Portala została uwolniona w ok. 2015 to to nie znaczy ze jak to się mówi, spadła z deszczu pod rynnę? [...]
Według mnie było bardzo blisko, bo Glados pod koniec walki mówi co następuje:
"Are you trying to escape? Things have changed since the last time you left the building. What's going on out there will make you wish you were back in here."
_________________ Tread softly because you tread on my dreams.
W sumie Lab Rat może rzeczywiście wyjaśniać co się między jedynką a dwójką dzieje, ale jakoś nigdy mi się nie chciało go przeczytać.
Edit: Teraz obejrzałem to nowe zakończenie. Nie wiedziałem nawet, że takie jest.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach