Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Laptop nie łączy się z WiFi po np. miesiącu Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
DantePL
Młody Headcrab



Dołączył: 29 Maj 2007
Skąd: z Rzeszowa

Steam ID: }Dante{

PostWysłany: Nie Cze 04, 2017 23:12 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cześć,

Mam następujący problem. Posiadam prosty router TP-Link WR340G i połączone z nim kilka urządzeń w sposób opisany poniżej.
    PC i drukarkę – przez Ethernet
    Wszystkie poniższe przez WiFi:
      Używane regularnie – 2 telefony z Windows Phone
      Używane bardzo rzadko – PS3, 2 tablety, zapasowy telefon z WP i dwa laptopy (jeden prywatny, drugi służbowy, oba na W7)

Wszystko działa ogólnie ładnie i pięknie do momentu aż po długiej przerwie (kilka tygodni, miesięcy – nie wyczaiłem najkrótszej przerwy, przy której problem się pojawia) odpalam laptopy. Oba nie łączą się ponownie z WiFi. Widzą ale nie połączą. Nie pojawiają się w ogóle w routerze na liście klientów DHCP. Problem rozwiązuje tylko reboot routera, po którym łączą się momentalnie (bez resetu). Wszystko zachowuje się perfekcyjnie normalnie. Wyłączam, włączam no problemo połączenie jest. Po czym prywatnego lapka chowam do torby, służbowego odwożę do pracy. Po np. miesiącu przywiozę służbowego albo wygrzebie prywatnego z torby i sytuacja się powtarza.

I teraz najbardziej frustrujący element historii. Mimo, że PS3 i tablety też odpalam raz na 2 miesiące (ba, nawet zapasowego WP) to te urządzenia łączą się w mig mimo takiej długiej przerwy.

WTF?!

Gdyby to dotyczyło tylko prywatnego lapka to bym sobie myślał, że to coś z firewallem, antywirusem czy po prostu ustawieniami sieciowymi. Gdyby to się działo tylko na służbowym, to winiłbym VPNy i pierdylion firmowych zabezpieczeń. Gdyby to dotykało innych urządzeń to obstawiał bym badziewny router. Ale nie. Wspólnym mianownikiem wydaje się być Windows.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Radzę sobie po swojemu – reboot i jazda. Ale po pierwsze, żona reboota nie ogarnie (ona korzysta z lapka). Po drugie, co za pożytek z takiego WiFi, którego router trzeba resetować jak się chcesz ponownie podłączyć po miesiącu.

_________________
Tread softly because you tread on my dreams.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Spaqin
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 24 Sty 2008
Skąd: Lublin

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
PostWysłany: Pon Cze 05, 2017 13:02 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

rojter konsumercki, czyli już z automatu trochę bidny.

Procesor MIPS biedniejszy niż ten w PS2, 2MB flash i 8MB RAM - nawet OpenWRT nie zainstalujesz.

Nie zdziwiłbym się, gdyby jakieś pozostałości były w RAMie nie usuwane i po dłuższym czasie użytkowania się ten zapchał.

I raczej nic na to nie poradzisz.

Masz dwie opcje - brnąć dalej w routery konsumenckie, takie do 200zł, co parę lat, albo kupić miniPC z dwoma złączami LAN (i najlepiej 2x miniPCI do WiFi) i postawić na nim coś typu pfSense, za ok. 700pln, korzystać z ficzerów typu seedbox i QoS jednocześnie i nie męczyć się już nigdy.

_________________
me napisał:
Spaqin: love is like doto
>multiplayer
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally

Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
DantePL
Młody Headcrab



Dołączył: 29 Maj 2007
Skąd: z Rzeszowa

Steam ID: }Dante{

PostWysłany: Pon Cze 05, 2017 21:11 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Łał. Dzięki za odpowiedź ale z tego co napisałeś to pojąłem tylko:

Spaqin napisał:
[...] PS2, 2MB flash i 8MB RAM [...]
W szoku

Dziś mnie tknęła jeszcze taka myśl, którą potwierdziłem organoleptycznie. Otóż ta moja bidna sięć jest na szyfrowaniu TKIP a nie AES. Przełączę na AES ale o ewentualnych skutkach dowiem się za ... miesiąc?
Czy może być tak, że w "zapamiętanych sieciach bezprzewodowych" w Windows 7 dane połączenia z szyfrowaniem TKIP jakoś .. wygasają (z braku lepszego określenia) i dlatego po miesiącu laptopy się nie łączą a android i PS3 owszem?

_________________
Tread softly because you tread on my dreams.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Mixon
Headcrab 4 dead
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 02 Maj 2007


Steam ID: http://(sc).com/id/mixon/

PostWysłany: Pon Cze 05, 2017 22:37 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ale PS2 szanuj

_________________
🦀🦀🦀
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Pieróg
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 2


Dołączył: 19 Sie 2009


Steam ID: rozpierog

PostWysłany: Wto Cze 06, 2017 20:22 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

PS2 to gówno

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora
Mixon
Headcrab 4 dead
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 02 Maj 2007


Steam ID: http://(sc).com/id/mixon/

PostWysłany: Sro Cze 07, 2017 13:46 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

A WIĘC ZGADZAMY SIĘ, ABY SIĘ NIE ZGADZAĆ.

_________________
🦀🦀🦀
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
DantePL
Młody Headcrab



Dołączył: 29 Maj 2007
Skąd: z Rzeszowa

Steam ID: }Dante{

PostWysłany: Sro Cze 07, 2017 23:57 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziękuję chłopaki za Wasz nieoceniony wkład.

_________________
Tread softly because you tread on my dreams.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Mixon
Headcrab 4 dead
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 02 Maj 2007


Steam ID: http://(sc).com/id/mixon/

PostWysłany: Wto Cze 13, 2017 11:04 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Na hiczkrabie nigdy nie zostaniesz sam.

_________________
🦀🦀🦀
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)