Autor |
Wiadomość |
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3
Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
|
No to już chyba przesadziłeś lekko. Na 9600 JAKOŚ odpalił, ale na tym to nie wiem czy ruszy. |
|
|
   |
 |
killerman
Świeży Headcrab
|
Zmieniłem kartę i teraz mam black screena tylko po załadowaniu poziomu. Mam teraz Radeon 9600 SERIES. |
|
|
  |
 |
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3
Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
|
To i ja tak miałem. Własnie ta zmiana z 92 na 90 pomogła. |
|
|
   |
 |
killerman
Świeży Headcrab
|
Teraz mi sie pokazuje "Internal Driver error at Present. You are likely ou of OS Paged Pool Memory! For more info see [strona steamu]"
edit: Działa. Zastosowałem się do porad na tej stronie. Pomogło tez to z zamianą 92 na 90.[/url] |
|
|
  |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Sorry, za odkop, ale muszę się czegoś dowiedzieć. Mianowicie:
Mam Radeona 9550/ X1050 Series, i nie potrafię znaleź tych wpisów o których mówi 'bubek89'. Miałby ktoś jakiś pomysł, jak się do tego dostać ? |
|
|
  |
 |
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4

|
Tak, zajrzeć na poprzednią stronę.
bubek89 napisał: |
Witam wszystkich! Zarejestrowałem się specjalnie by napisać tego posta. Kieruje go zarówno do autora wątku jak i wszystkich którzy mają ten problem z czarnym ekranem/crashem po wczytaniu mapy. Otóż ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE!
Mój komp to zabytek: Celeron 2.4, 1 giga ram, Radeon 9600 XT 128 Mb
Łudziłem się, że odpalę Portala 2 ale rozczarowałem się. Po uruchomieniu gry wszystko działało - menu, filmiki, mogłem zmieniać ustawienia itp. Ale przy próbie uruchomiania jakiejkolwiek mapy witał czarny ekran. Było słychać dzwięki, widoczny był hud, ale nic poza tym. Po otwarciu konsoli witał mnie ciągle powtarzający się komunikat "Trying to set pixel shader failed" czy coś takiego. Moja karta obsługuje shadery 2.0 a Portal 2 wymaga 2.0b. Okazało się, że da się to obejść! Oto rozwiązanie:
1.Trzeba otworzyć w notatniku plik "dxsupport.cfg" znajdujący się w folderze "bin"
2.W pierwszym wpisie(name 90) należy edytować linię setting.mindxlevel oraz setting.maxdxlevel i zmienić ich wartość na "90"
3.Następnie (najlepiej uzywając opcji "znajdź") znaleźć każdy wpis dotyczący Twojej karty graficznej (w moim przpadku był to radeon 9600) i zmienić wartość "setting.dxlevel" z "92" na "90". WAŻNE! Każdy wpis - jest ich kilka. W każdym zmienic z 92 na 90.
4. Zapisać plik i to wszytko!
Tym oto sposobem cieszę się Portalem 2 na moim złomie
FPS w granicach 10-30 ale da się grać
Mam nadzieję, że komuś pomogłem  |
|
|
  |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Sorry, ale masz napisane, że "nie znalazłem wpisów". Może sprecyzuję. Szukałem w opcji "znajdź" i nie wyświtliło mi nic. Dlatego piszę tego posta. |
|
|
  |
 |
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4

|
Też szukałem i znalazłem w 20 sekund. |
|
  |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Super. Tak sobię myślę, że dużo pomagasz.. >.> |
|
|
  |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

Steam ID: - Sorcerer -
|
MrRaaQ napisał: |
Sorry, ale masz napisane, że "nie znalazłem wpisów". Może sprecyzuję. Szukałem w opcji "znajdź" i nie wyświtliło mi nic. Dlatego piszę tego posta. |
Nie ma ich, ale są inne. maxdxlevel samo bez setting. Spróbuj to zmienić. Ponieważ jest to określenie jaki jest maksymalny obsługiwany numer DirectX, to można też by spróbować zmienić na mniej niż 90 czyli np 80 albo 70. |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Nic to nie dało niestety. |
|
|
  |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Ktoś ma jakiś inny pomysł ? |
|
|
  |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
Zacznijmy od początku - kiedy masz czarny ekran? W grze czy w menu? |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Po wyborze 1 misji- Komunikat bodajże. Jest czarny ekran z celownkiem i napisem "Spójrz w górę". |
|
|
  |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
A na jakich ustawieniach grafiki? Na minimalnych wszystkich bez wyjątku? |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Wszystkie. Gra mi sama ustawiła najniższe detale.
Nie mam już na to pomysłów, a tematy w sieci się wyczerpały. Nikt nie umie pomóc, a ludzi z takim problemem jest od ch... ) |
|
|
  |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
Niestety mam dla Ciebie odpowiedź, ale ona nie jest pozytywna. Otóż Radeon X1050 nie jest wcale mocniejszy od X 800.
Zgodnie z tym co przeczytałem, to:
ATI namieszało w nazewnictwie i jest to w praktyce wersja Radeona 9000. Bardzo słaba i nie obsługująca Portalu 2. Ta karta obsługuje tylko Shadery model 2.0, a Portal 2 używa 2.0b. Żadna aktualizacja sterowników nie zastąpi braku wsparcia sprzętowego.
Pocieszające jest to, że pierwsze karty obsługujące Shader 3.0 pojawiły się w 2004 roku, więc bez większych problemów za grosze można coś dokupić. |
Ostatnio zmieniony przez Sorcerer dnia Nie Cze 17, 2012 14:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
    |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Czyli sobie nie pogram ? ... :/ |
|
|
  |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

|
Tak jak wyżej uzupełniłem. Żeby pograć musisz mieć minimum stare X800. Używane do kupienia od 50 zł w górę. |
 |
MrRaaQ
Świeży Headcrab
|
Ok, to dzięki. Bez wątpienia pomogłeś Szkoda, że nie ma plusów czy lajków, bo bym Cię nimi obsypał ^^  |
|
|
  |
 |
|