Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Half Life 2 dziwne problemy Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Mistol
Świeży Headcrab



Dołączył: 01 Lis 2007
Skąd: Wielkopolska



PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 11:43 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam.jakieś 2 lata temu kupiłem klucz całego Orange Boxa na Steamie.
Do tej pory nie miałem żadnych problemów z grami Half Life aż do wczoraj gdy przyszła mi chęć zagrania całej serii od nowa po 2 latach.
Ogólnie chodzi mi tylko i wyłącznie o podstawową wersję Half Life 2 bo w dodatkach EP1 i EP2 nic takiego nie występuje.

Pierwsza rzecz od razu jaka nasunęła mi się to że pamiętam że aby grać po polsku 2 lata temu trzeba było ściągnąć nieoficjalne spolszczenie fanowskie ze strony http://www.half-life2pl.info/
Zdziwiło mnie to że teraz po ściągnięciu gry ze steama gra uruchomiła się od razu w języku polskim (napisy).
Druga rzecz to w menu "Nowa Gra" wszystkie okienka każdych leveli są aktywne jakbym już przeszedł grę.
Trzeci problem to brak przy celowniku tych bocznych półokrągłych grubszych kresek.
Jest to dla mnie problem bo sama strzałka jest ledwo widoczna i to utrudnia celowanie.
Czwarty problem to znikanie ciał przeciwników zaraz po zabiciu ich.
(Wygląda to bardzo dziwnie bo ciało znika jeszcze w trakcie upadania)
Ostatnia rzecz jaką zauważyłem to w misji Autostrada przy pojeździe brak przednich kół Gordonowi opadła szczęka

Grę oczywiście reinstalowałem jeszcze raz bo wydawało mi się nieprawdopodobne aby takie rzeczy mogły występować.Była defragmentacja i spójność plików robiona.
Czyściłem rejestr.Wywaliłem nawet całego Steama i ściągałem od początku grę z serwera.
I teraz mam prośbę aby ktoś z forum sprawdził czy występują teraz takie dziwne rzeczy w podstawce po ściągnięciu bezpośrednio gry ze steama.Może wyszedł ostatnio jakiś update który coś pochrzanił.
A, napiszę jeszcze że w sprzęcie od tamtego czasu nastąpiła tylko jedna zmiana.
Padła mi karta GF 8800GT i musiałem wymienić.Padło na Radeona 6870 1GB.
Przypominam że te błędy występują tylko i wyłącznie w podstawce HL2.
Czekam na jakiekolwiek porady.

Edit: Napiszcie jeszcze czy to normalne że gra jest teraz od razu po polsku zaraz po ściągnięciu ze steama? (chodzi mi o HL 2 i EP1 bo pamiętam że do tych części były robione nieoficjalne spolszczenia)
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Max
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 22 Lip 2009




PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 11:55 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

O ile wiem to HL2 i epizody są po polsku więc nie ma potrzeby ściągania już spolszczenia. Być może wina braku celownika jest zainstalowane spolszczenie, jednak co do reszty problemów to niech się wypowiedzą inni bo ja szczerze mówiąc to nie wiem.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Mistol
Świeży Headcrab



Dołączył: 01 Lis 2007
Skąd: Wielkopolska



PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 12:01 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spolszczenia nie instalowałem tylko samo się wgrało jak tylko steam ściągnął mi grę z serwera.Zmieniałem również na język angielski: http://www.angielskie.republika.pl/slownik.html i celownik bez zmian
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 13:44 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kiedy deinstalujesz grę usuwa się ona tylko z listy na Steamie, musisz wejść w folder Steama i usunąć pliki gry, a jak to nie pomoże, to jeszcze te pliki .gcf . To powinno pomóc Szczęsliwy Gordon . A co do tych kresek przy celowniku, powinno dać się je włączyć w opcjach.

edit: Aha, musisz potem jeszcze raz zainstalować grę Gordon wywiesił jęzor
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Spaqin
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 24 Sty 2008
Skąd: Lublin

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 13:47 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jeśli dobrze pamiętam to co do 'kresek' obok celownika była komenda 'hud_quickinfo', którą to możesz spróbować wykorzystać.

_________________
me napisał:
Spaqin: love is like doto
>multiplayer
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally

Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
zwieracz
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 25 Lis 2008


Steam ID: Pan Zwieracz
Xfire: srajer
PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 14:06 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Co do
"Druga rzecz to w menu "Nowa Gra" wszystkie okienka każdych leveli są aktywne jakbym już przeszedł grę. "

To normalne, bo Steam zapamiętał twoje sejwy i to, że grę już kiedyś przeszedłeś.

_________________
Image
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Mistol
Świeży Headcrab



Dołączył: 01 Lis 2007
Skąd: Wielkopolska



PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 14:40 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

marcinoz97 napisał:
Kiedy deinstalujesz grę usuwa się ona tylko z listy na Steamie, musisz wejść w folder Steama i usunąć pliki gry, a jak to nie pomoże, to jeszcze te pliki .gcf . To powinno pomóc Szczęsliwy Gordon . A co do tych kresek przy celowniku, powinno dać się je włączyć w opcjach.

edit: Aha, musisz potem jeszcze raz zainstalować grę Gordon wywiesił jęzor


Przecież napisałem że całego nawet Steama usunąłem i ściągałem wszyściutko od nowa.

Spaqin napisał:
Jeśli dobrze pamiętam to co do 'kresek' obok celownika była komenda 'hud_quickinfo', którą to możesz spróbować wykorzystać.


Pomogło już jest z celownikiem ok.
Ewentualnie czy da się to jakoś włączyć na stałe w jakimś pliku cfg zapisać czy coś ?

zwieracz napisał:
Co do
"Druga rzecz to w menu "Nowa Gra" wszystkie okienka każdych leveli są aktywne jakbym już przeszedł grę. "

To normalne, bo Steam zapamiętał twoje sejwy i to, że grę już kiedyś przeszedłeś.


Ale program Steam na kompie zapamiętał? czy raczej dane na serwerze steama na moim koncie bo ja zmieniam dość często system i nie powinno mi zapamiętać żadnych danych Steama skoro go odinstalowałem już dawno.Wczoraj instalowałem Steama na nowo
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 15:08 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mistol napisał:
Ewentualnie czy da się to jakoś włączyć na stałe w jakimś pliku cfg zapisać czy coś ?

Doklep do autoexec.cfg w folderze HL2.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sion
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 07 Cze 2009
Skąd: Kraków

Steam ID: Sion[PL]

PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 15:36 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Steam zapamiętuje takie rzeczy na serwerze tzw. "Steam Cloud".

A próbowałeś sprawdzać integralność cache gry?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Mistol
Świeży Headcrab



Dołączył: 01 Lis 2007
Skąd: Wielkopolska



PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 16:10 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sion napisał:
Steam zapamiętuje takie rzeczy na serwerze tzw. "Steam Cloud".

A próbowałeś sprawdzać integralność cache gry?


Sprawdzałem już.Defragmentacje też robiłem.
Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze tylko w sumie pozbycia się tych znikających przeciwników po ich zabiciu.Dodam tylko że nic nie ustawiałem innego w opcjach grafiki.Wszystko ustawione na maksa.Steam Cloud mam wyłączone przy tej grze.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 16:19 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

g_ragdoll_MaxCount (lub coś w ten deseń), przestawiaj do woli.
Też wklep w AutoExec.cfg

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Mistol
Świeży Headcrab



Dołączył: 01 Lis 2007
Skąd: Wielkopolska



PostWysłany: Sob Sty 07, 2012 19:28 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kriss napisał:
g_ragdoll_MaxCount (lub coś w ten deseń), przestawiaj do woli.
Też wklep w AutoExec.cfg

Szkoda tylko że ta komenda nie działa w ogóle u mnie Smutny Gordon
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Nie Sty 08, 2012 13:36 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Powodem może być też zmiana karty graficznej i systemów. Ja też tak mam, że na Win XP mam jakiś błąd czy problem, a na 7 taki nie występuje.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Mistol
Świeży Headcrab



Dołączył: 01 Lis 2007
Skąd: Wielkopolska



PostWysłany: Pon Sty 09, 2012 02:15 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Już wiem czemu mi znikają ciała.Jest to wina klucza którego kupiłem jak dobrze kojarzę chyba na allegro.Okazało się że mam wersję ocenzurowaną (niemiecką, nawet mam napisane w profilu konta DE z boku) Gordonowi opadła szczęka Jak kupowałem 2 lata temu ten klucz to przechodziłem wszystkie części gry grając w moda FakeFactory z tą lepszą grafiką i dlatego nawet nie zauważyłem że coś jest nie tak z tymi znikającymi ciałami bo w modach jest ok.

Wiecie może czy można bez problemu odblokować sobie wersję Uncut gdy się poprosi support Steama?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Max
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 22 Lip 2009




PostWysłany: Pon Sty 09, 2012 08:50 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja w sprawie L4D2 pisałem do supportu i mi bezproblemowo zdjeli cenzurę.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
DantePL
Młody Headcrab



Dołączył: 29 Maj 2007
Skąd: z Rzeszowa

Steam ID: }Dante{

PostWysłany: Sro Sty 11, 2012 22:05 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Max napisał:
Ja w sprawie L4D2 pisałem do supportu i mi bezproblemowo zdjeli cenzurę.

A mi odpisali, że jak nie kupiłem przez Steam albo z półki to mi nie pomogą. Na szczęście znalazłem programik Left4Uncut, który zdejmuje cenzurę.

Nie znalazłem czegoś takiego dla HL2 ale możesz obczaić:

http://board.gulli.com/thread/892510-half-life-2-episode-2-uncut-patch/
http://www.boerse.bz/boerse/spiele-angebote/pc-spiele/99416-half-life-2-orange-box-full-uncut-patch-18-a.html
http://www.k-files.de/download.php?s=c&action=details&dlid=8495

A jeśli komp wydoli to polecam Cinematic mod 11 od FakeFactory. Jest MEGA. A skoro mówisz, że działało to może teraz też by było OK.

_________________
Tread softly because you tread on my dreams.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Woozie
Apple Headcrab



Dołączył: 15 Gru 2007
Skąd: Lost Heaven

Steam ID: kubastr11
Xfire: wywalcie tą rubrykę, i tak do niej wpisują same pierdoły
PostWysłany: Sro Sty 11, 2012 22:25 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Bo w mailu nie pisze się, że się kupiło na Allegro. Trzeba wciskać kit.

_________________
おはようございます、ジェイコブです!
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Debosy
Headcrab ALL in one



Dołączył: 23 Maj 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Czw Sty 12, 2012 00:23 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

DantePL napisał:
Cinematic mod 11


Hmm czy to nie czasem ten mod w którym Alyx wygląda jak tania prostytutka a inne postacie jak banda skretyniałych niemieckich nastolatków???

Mod ogólnie ok, ale postacie mógł sobie autor darować.

_________________
www.samochodyswiata.pl
www.gtasite.pl
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Czw Sty 12, 2012 16:00 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jest kilka pakietów modeli dla Alyx w tym domyślny.
Reszta wygląda jak tandetne lalki z plastiku.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Mistol
Świeży Headcrab



Dołączył: 01 Lis 2007
Skąd: Wielkopolska



PostWysłany: Wto Sty 17, 2012 14:41 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

DantePL napisał:

A jeśli komp wydoli to polecam Cinematic mod 11 od FakeFactory.


A to nie ten sam mod?

Co do tych linków do uncut patcha to nie mogę ich ściągnąć.Na jednym z nich był wpis do autoexec.cfg ale nie działa on zupełnie dobrze bo niektóre modele postaci i tak znikają.Macie może jakiegoś innego linka do tego patcha 1.8a.
Mam prośbę co mam napisać dokładnie do supportu aby mi odblokowali.Napiszcie mi po angielsku co mam dokładnie napisać bo u mnie kiepsko z tym językiem.Jestem już dość wiekowym osobnikiem a u mnie w mojej dziurze uczyłem się tylko rosyjskiego i niemieckiego.

Edit: Udało mi się ściągnąć plik OrangeBoxUCP.exe co ma 17mb ale niestety patch nie działa w ogóle.Na pewno dobrze go zainstalowałem bo pliki są na swoim miejscu w folderze z moim kontem.Zmieniałem nawet grę na niemiecki jężyk ale i tak nie działa.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)