Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Half Life 2 - chwilowe zawiechy Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Death.Korp
Świeży Headcrab



Dołączył: 02 Lut 2011
Skąd: z probówki.

Steam ID: 76561198001562054

PostWysłany: Nie Paź 14, 2012 15:17 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam!

Od dłuższego czasu mam problem z Half Life'm 2 oraz Epizodami. Otóż, podczas gry, HLe zawieszają się na parę sekund, dźwięk "boksuje" a potem wszystko zaczyna działać na dwie, trzy minuty. Na starej karcie graficznej ten problem również się pojawiał. Na Portalu oraz modzie Black Mesa, mam również zawiechy. Dodatkowo, dźwięk jest również opóźniony. Pojawiają się napisy, ale nic nie słychać, dopiero po chwili odtwarzany jest spóźniony dialog który nakłada się z tym obecnym. Co ciekawe, Left 4 Deady działają bezproblemowo.

Inne gry typu Crysisy, CoD'y działają płynnie, bez żadnych zawieszeń.

Mój kompiutr:

Windows XP, SP3
Intel Celeron CPU 3.06GHz
1,5GB RAM DDR 2
NVIDIA GeForce 8500 GT 512

Tak wiem, rakieta to to nie jest, ale dawno temu nie miałem żadnych problemów z HLem.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Pred96
Dojrzały Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 18 Mar 2011
Skąd: City 17

Steam ID: Pred96

PostWysłany: Nie Paź 14, 2012 21:47 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Death.Korp napisał:
Witam!

Od dłuższego czasu mam problem z Half Life'm 2 oraz Epizodami. Otóż, podczas gry, HLe zawieszają się na parę sekund, dźwięk "boksuje" a potem wszystko zaczyna działać na dwie, trzy minuty. Na starej karcie graficznej ten problem również się pojawiał. Na Portalu oraz modzie Black Mesa, mam również zawiechy. Dodatkowo, dźwięk jest również opóźniony. Pojawiają się napisy, ale nic nie słychać, dopiero po chwili odtwarzany jest spóźniony dialog który nakłada się z tym obecnym. Co ciekawe, Left 4 Deady działają bezproblemowo.

Inne gry typu Crysisy, CoD'y działają płynnie, bez żadnych zawieszeń.

Mój kompiutr:

Windows XP, SP3
Intel Celeron CPU 3.06GHz
1,5GB RAM DDR 2
NVIDIA GeForce 8500 GT 512

Tak wiem, rakieta to to nie jest, ale dawno temu nie miałem żadnych problemów z HLem.



Co ciekawe mam ten sam problem w Black Mesie. Czyli, że mam zwiechy kilkusekundowe (nawet jak zapisuję grę). Ale dźwięki równierz i broni są opóźnione tzn., że mam animację strzału ale po kilku sekundach mam dźwięk wystrzału. Więc dołączam się do tematu. Mój komp:

CPU - Intel Celeron E3400 2,6 GHZ
GPU - ATI Radeon HD 5450 512 MB
RAM - 2 GB DDR3
Karta dźwiękowa - VIA HD Audio
OS - Win XP pro SP3

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Nie Paź 14, 2012 22:04 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Death.Korp napisał:
Inne gry typu Crysisy działają płynnie, bez żadnych zawieszeń.

Hahaha, trzymajcie mnie, Crysis płynnie na 8500GT?

Death.Korp napisał:
Tak wiem, rakieta to to nie jest, ale dawno temu nie miałem żadnych problemów z HLem.

Dawno temu działał na starszym silniku, jeśli wtedy EP2 ciął to nie dziwota że dzisiaj to samo jest z drugą częścią seriii.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Death.Korp
Świeży Headcrab



Dołączył: 02 Lut 2011
Skąd: z probówki.

Steam ID: 76561198001562054

PostWysłany: Pon Paź 15, 2012 00:33 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kriss napisał:
Hahaha, trzymajcie mnie, Crysis płynnie na 8500GT?


Oczywiście nie na ustawieniach ultra. Ale na średnio - wysokich z tendencją do średnich Bardzo szczęśliwy.

Kriss napisał:
Dawno temu działał na starszym silniku, jeśli wtedy EP2 ciął to nie dziwota że dzisiaj to samo jest z drugą częścią seriii.


Wiem, że Half Life 2 oraz Epizody dostały upgrade'a, ale na starszej karcie graficznej nie miałem żadnych problemów ani podczas grania w podstawkę oraz w Epizody.

Całe te "zwiechy" skutecznie odciągają mnie od przygód Freemana, a szkoda.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Pon Paź 15, 2012 14:45 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wszelkie sterowniki zainstalowałem i syfy w tle wyłączone? Od tego zacznijmy.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Death.Korp
Świeży Headcrab



Dołączył: 02 Lut 2011
Skąd: z probówki.

Steam ID: 76561198001562054

PostWysłany: Pon Paź 15, 2012 15:18 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak, więcej grzechów nie pamiętam. Stery aktualne, a w tle lata tylko Avast.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
zEB
Uber Metalowy Headcrab



Dołączył: 15 Kwi 2007




PostWysłany: Pon Paź 15, 2012 15:24 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak na wszelki wypadek przejechałbym jakim antywirem po dysku, aczkolwiek obecnie nie zawierzałbym za bardzo avastowi. I w sumie to bym go wyłączył, bo on się z niektórymi grami potrafi pokłócić.

Możesz też spróbować typowych rozwiązań, czyli validate, oraz ew. reinstalacja, żeby wykluczyć, że to z samą grą jest coś nie tak.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Death.Korp
Świeży Headcrab



Dołączył: 02 Lut 2011
Skąd: z probówki.

Steam ID: 76561198001562054

PostWysłany: Pon Paź 15, 2012 15:49 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zaraz pobawię się z Avastem.

Zrobiłem defragmentację z poziomu Steama i sprawdziłem spójność plików. O dziwo, te zawiechy stały się rzadsze, ale nadal się pojawiają. No i te nieszczęsne dialogi.

Odnośnie samej reinstalacji, to zawsze instalowałem z płyty (Orange Box), ale tym razem, całość ściągnąłem poprzez Steam'a.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
FalkonBK
Świeży Headcrab



Dołączył: 16 Lip 2013




PostWysłany: Wto Lip 16, 2013 15:54 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Miałem podobny problem męczyłem się z nim strasznie długo i właściwie nic nie pomogło ale jak zrobiłem formata to problem zniknął ale za to pojawił się inny mianowicie otoczenie chodzi normalnie tylko ja poruszam się powoli tak jakbym trzymał non stop alt
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
xire
Świeży Headcrab



Dołączył: 06 Sie 2013




PostWysłany: Wto Sie 06, 2013 17:07 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

FalkonBK napisał:
Mia�em podobny problem m�czy�em si� z nim strasznie d�ugo i w�a�ciwie nic nie pomog�o ale jak zrobi�em formata to problem znikn�� ale za to pojawi� si� inny mianowicie otoczenie chodzi normalnie tylko ja poruszam si� powoli tak jakbym trzyma� non stop alt


u mnie pojawil sie ten sam albo podobny problem i nie wiem jak sobie z tym poradzic. do tej pory nie mialem zadnych problemow z hl i epizodami, wszystko smigalo na najwyzszych detalach bez problemu. teraz po przeksztalceniu do "nowego lepszego formatu" postac porusza sie w zwolnionym tempie a skok wyglada jakby z ksiezycowa grawitacja.. normalnie moonwalk i strasznie utrudnia to rozgrywke... oprocz tego wszystko dziala plynnie, nic sie nie tnie.. ma ktos jakis pomysl co z tym zrobic?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)